HILVERSUM - De steun van een meerderheid van de PvdA-kiezers voor het begrotingsakkoord is fors geslonken nadat de gedetailleerde uitwerking ervan bekend werd.

Dat bleek donderdag uit een peiling van het tv-programma EenVandaag. In dezelfde peiling stond enkele weken geleden 65 procent van de PvdA-stemmers achter het akkoord, nu is dat nog 39 procent.

Drie weken geleden sloten VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie een akkoord op hoofdlijnen over de bezuinigingen. Woensdag lekten daarvan de details uit. De peiling werd woensdag en donderdag gehouden.

Eigen risico

Van alle ondervraagde kiezers is 53 procent voor de verhoging van het hoge btw-tarief, 63 procent voor de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd. Het beperken van de hypotheekrenteaftrek kan rekenen op de steun van driekwart van de kiezers.

Andere bezuinigingsmaatregelen vallen aanzienlijk slechter. Zo is ruim 70 procent tegen het verhogen van het eigen risico naar 350 euro en is een bijna net groot percentage tegen de eigen bijdrage van 7,50 euro per dag dat iemand in een ziekenhuis ligt.

Aan het onderzoek deden 15.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het panel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een onlineonderzoek. Na weging is de uitslag representatief.