AMSTERDAM - PvdA-leider Diederik Samsom heeft een strategische fout gemaakt, zegt partijprominent Jan Pronk.

Volgens de oud-minister had de PvdA het Lenteakkoord niet om de bezuinigingen moeten afwijzen, maar omdat VVD en CDA eerst verantwoording moeten afleggen voor de samenwerking met de PVV.

"CDA en VVD moeten erkennen principieel onjuist te hebben gehandeld door zich te laten gedogen door de PVV", stelt Pronk.

"Ze werden in het zadel gehouden door een partij die de samenleving wenst te splijten. Samsom had moeten zeggen dat CDA en VVD eerst verantwoording hierover moeten afleggen voordat hij een akkoord wil sluiten."

Verkiezingen

Volgens Pronk had de PvdA-lijsttrekker dan zijn partij een sterkere positie gegeven in de verkiezing.

"Wanneer je nu alleen een discussie krijgt over de vraag over hoeveel er moet worden bezuinigd, wordt dat een technocratische discussie. Dat vind ik een beetje jammer. Verkiezingen gaan juist om verantwoording afleggen en niet alleen het programma dat je wilt gaan uitvoeren."

Fatsoen

Pronk is erg blij dat het kabinet is gevallen, maar snapt niet dat 'fatsoenlijke' politici met de PVV in zee zijn gegaan. "Ze hebben zich als nette fatsoenlijke mensen uitgeleverd aan een partij die sommigen fascistisch noemen."

Ondanks zijn kritiek op Samsom heeft Pronk er vertrouwen in dat de PvdA-leider zijn partij de grootste van Nederland kan maken. 

Naast de VVD moet Samsom in zijn ogen ook de strijd aan met de SP. "De PvdA moet een geloofwaardig progressief verhaal brengen waardoor mensen weer voor de Partij van de Arbeid kiezen in plaats van de SP", stelt Pronk.

"Dat moet hij op een zodanige manier doen dat hij de SP niet van zich vervreemdt en dat is niet makkelijk. Een groot gevecht binnen links zou de VVD en het CDA tot de lachende derde maken."