AMSTERDAM - De strijd om het lijsttrekkersschap van het CDA wordt steeds spannender. Dat blijkt uit het meest recente onderzoek van Maurice de Hond.

Op 17 mei is voor de derde keer onderzocht wat de Nederlandse kiezers vinden van de zes kandidaten voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Uit de resultaten blijkt dat Mona Keijzer het steeds beter doet bij de Nederlandse kiezer.

Onder de CDA-kiezers scoort Sybrand van Haersma Buma nog altijd wat hoger dan Keijzer, maar bij de overige kiezers is dat juist andersom. Zo geeft 22 procent van de PVV-stemmers de voorkeur aan Mona Keijzer, terwijl slechts 9 procent van de PVV-kiezers liever Van Haersma Buma als lijsttrekker van het CDA ziet.

Ook onder de SP-kiezers is een dergelijke trend zichtbaar: 27 procent geeft de voorkeur aan Keijzer (en 7 procent aan Van Haersma Buma). Bij GroenLinks-kiezers liggen de cijfers iets dichter bij elkaar, maar ook daar wint Keijzer (32 tegen 27 procent).

Uit het onderzoek van De Hond blijkt ook dat Van Haersma Buma en Keijzer met afstand de populairste kandidaten voor het lijsttrekkerschap zijn.

GroenLinks

De Hond onderzocht tevens de steun voor Tofik Dibi en Jolande Sap, die samen strijden om het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Opvallend aan de resultaten van dit onderzoek is de krimpende steun voor Dibi na diens officiële kandidaatstelling.

Waar bij het onderzoek op 8 mei, voor de kandidaatstelling, 40 procent van de GroenLinks-kiezers de voorkeur gaf aan Dibi (tegen 38 procent voor Jolande Sap), is de steun voor Dibi nu ingezakt.

Uit het meest recente onderzoek van De Hond blijkt dat nog slechts 23 procent van de GroenLinks-kiezers de voorkeur geeft aan Dibi. Saps populariteit is gestegen: ze geniet de voorkeur van 56 procent van de GroenLinks-stemmers.