DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders spant een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat om een besluit over het permanente noodfonds voor de euro (ESM) van tafel te krijgen.

Wilders vindt het niet kunnen dat een demissionair kabinet dergelijke vergaande maatregelen neemt over de soevereiniteit van Nederland in Europa. Volgens Wilders worden door de instemming met het fonds bevoegdheden aan Brussel overgedragen.

Daarover moet wat hem betreft eerst de kiezer zich uitspreken. Hij wil dat er pas na de verkiezingen in de Tweede Kamer over worden besloten.

Het kort geding zal worden gevoerd door advocaat Bram Moszkowicz. "Het is op grond van onrechtmatige daad", aldus Wilders.

Geen verkiezingsstunt

De PVV-leider ziet het kort geding met vertrouwen tegemoet. Hij beschouwt zijn actie als uniek in de parlementaire geschiedenis, maar het is naar eigen zeggen geen verkiezingsstunt. ''Nee, ik kom op voor de belangen van Nederland.''

Op Wilders' verzoek stemde de Tweede Kamer woensdag hoofdelijk over zijn voorstel voor uitstel, maar van tevoren was al duidelijk dat hij te weinig steun had. Het voorstel werd met 41 stemmen voor en 99 tegen verworpen.

Substantiële minderheid

Dat een 'substantiële minderheid' heeft tegengestemd, is voor Wilders voldoende reden om de Staat om deze 'onrechtmatige daad' te dagen.

VVD, CDA, PvdA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie vinden het zo belangrijk dat ze er niet tot na de zomer mee wilden wachten. Ook premier Mark Rutte noemde het voorstel van Wilders onverstandig.

Merkwaardig

D66-leider Alexander Pechtold noemde het plan van Wilders merkwaardig. ''Hij heeft een stemming gekregen, daar moet je je als democraat bij neerleggen.'' Verrast is Pechtold niet: ''We kennen de heer Wilders inmiddels.''

SP-leider Emile Roemer reageerde verrast op de actie van Wilders. Hij wist niet of hij de zaak moest steunen, maar zei wel 'er geen traan om te laten' als de ESM-ratificatie alsnog over de verkiezingen heen wordt getild. "Maar ik ben geen jurist", aldus Roemer.

Dossier schuldencrisis