DEN HAAG - Voor de PvdA is het uitgelekte begrotingsakkoord "nog erger dan gedacht". Dat laat fractievoorzitter Diederik Samsom woensdag weten.

De maatregelen van het veelomvattende pakket dat het begrotingstekort in 2013 moet terugbrengen naar 3 procent, lekten woensdag uit.

Volgens Samsom blijken de verhalen over compensatie "weinig tot niks waard". Zo wordt een aantal maatregelen in bijvoorbeeld de geestelijke gezondheidszorg en op het persoonsgebonden budget volgens hem maar deels gecompenseerd.

"Dan doe je weinig aan de akelige bezuinigingen. Ook de compensatie bij de AOW blijkt er niet te zijn. Voor mensen met een klein AOW'tje hakt dit er heel hard in."

De PvdA-er wijst erop dat het consumentenvertrouwen verder is gekelderd. "Dan moet je niet de btw verhogen en oudere mensen in de problemen brengen. Verder zorgt dit pakket ervoor dat de woningmarkt alleen maar verder op slot gaat."

"Hoge inkomens ontsnappen de dans en veel maatregelen van het kabinet-Rutte worden niet teruggedraaid. Met dit akkoord wordt de recessie in Nederland verlengd.''

SP

Ook SP-leider Emile Roemer is niet te spreken over het akkoord.  ''Hier wordt veel te hard bezuinigd om de 3-procentsnorm te halen. De verhoging van de btw en het eigen risico is heel slecht. Je moet juist zorgen de economie draaiende te houden."

Hij is wel te spreken over de vergroening van het belastingstelsel en de bankenbelasting, maar noemt de eigen bijdrage in de zorg 'dramatisch'. "Het pakket gaat niet uit van het hervormen van de zorg. Het is een belasting op ziek zijn. Dit is heel geforceerd bezuinigingen om het gezicht van de minister-president en de minister van Financiën in Europa te redden.''

PVV

Volgens PVV-fractievoorzitter Geert Wilders is het akkoord 'verschrikkelijk' en zal het mensen 'diep in hun portemonnee raken'. "Het is slecht voor de economie en slecht voor de koopkracht. De kiezer zal op 12 september hier keihard mee afrekenen. Nederland wordt op deze manier naar de verdoemenis geholpen.''

Lees ook de reacties van maatschappelijke organisaties