DEN HAAG - Koppels die het alleen moeten hebben van hun AOW, gaan er 1,25 procent op vooruit volgens het uitgelekte begrotingsakkoord. 

De meeste mensen zullen echter aan koopkracht moeten inleveren, over het algemeen tot 2 procent.

Dat blijkt uit een overzicht van RTL. De nieuwszender stelt echter ook dat belangrijke maatregelen nog niet zijn doorgerekend op de effecten.

Ouderen

Naast koppels, gaan ook alleenstaanden die van een AOW moeten rondkomen er 0,5 procent in koopkracht op vooruit.

Ouderen met ook nog eens een aanvullend pensioen vanaf 10.000 euro, worden juist extra hard getroffen en gaan er 3,25 procent in koopkracht op achteruit door de maatregelen die de partijen CDA, VVD, GroenLinks, ChristenUnie en D66 hebben getroffen.

Alleenverdieners

Alleenverdieners met kinderen verliezen 1 procent als ze een modaal inkomen hebben. Twee keer modaal moet een veer van 0,75 procent laten, evenals een gezin bestaande uit een modaal inkomen plus half-modaal.

Tweeverdieners (tweemaal modaal) zonder kinderen krijgen er 0,5 procent bij.

Minima

Wie een minimumloon heeft gaat er 0,75 procent op vooruit. Twee keer modaal betekent voor alleenstaanden 0,25 procent inleveren; met kinderen en een modaal inkomen 0,5 procent minder.

Voor mensen die leven van het sociaal minimum, betekent het akkoord voor een paar met kinderen 1,25 procent inleveren en voor een alleenstaande (met en zonder kinderen) 1,5 procent inleveren.