DEN HAAG - De maatregelen uit het lenteakkoord zijn woensdagmiddag uitgelekt.

De Telegraaf heeft beslag weten te leggen op het veelomvattende pakket dat het begrotingstekort in 2013 moet terugbrengen naar 3 procent. RTL heeft eveneens onderdelen uit het akkoord gepubliceerd.

Naar verwachting is volgende week de officiële bekendmaking van het hele akkoord. 

Koopkracht

Uit het uitgelekte pakket blijkt dat de koopkracht voor iedereen maximaal 2 procent naar beneden gaat.

AOW'ers met een aanvullend pensioen boven de 10.000 euro gaan er echter 3,25 procent op achteruit.

Daarentegen gaan alleenstaande ouders met een minimumloon er in de plannen juist licht op vooruit, waar alleenverdieners met kinderen en een modaal inkomen 1 procent aan koopkracht moeten inleveren, evenals de minima.

Deze koopkrachtplaatjes worden wel nog doorgerekend door het CPB.

Uitwerking

Veel van de plannen waren al bekend, nadat de partijen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie eind april tot een akkoord kwamen. Afgelopen weken is verder gepraat over de uitwerking.

Uit de documenten blijkt dat het eigen risico in de zorg naar 350 euro gaat. Rollators gaan uit het basispakket en voor hoortoestellen gaat een eigen bijdrage gelden van 25 procent.

Accijnzen

Bier wordt duurder, de accijnzen gaan met 10 procent omhoog. Wijn kan rekenen op 15 procent meer accijnzen, en sterke drank 6 procent.

Ook een sigaret gaat meer kosten. Een pakje sigaretten wordt 35 cent duurder, terwijl voor een pakje shag 60 cent meer zal moeten worden betaald. De eerder aangekondigde accijns op frisdrank lijkt uit het begrotingsplan geschrapt.

Bedrijven

Werkgevers gaan tijdelijk 16 procent extra belasting betalen bij lonen boven de 150.000 euro. Ook worden vertrekbonussen vanaf 531.000 euro belast tegen 75 procent.

De lastenverlichting die aan bedrijven was beloofd van 430 miljoen euro, zal niet worden uitgekeerd. De onbelaste reiskostenvergoeding blijft bestaan voor zakelijke reizen, maar wordt verder afgeschaft. Ook zullen woon-werkkilometers met de auto van de zaak worden belast.

AOW

In 2019 ligt de AOW-leeftijd op 66 jaar en in 2023 op 67 jaar. Dat wordt bereikt door de pensioenleeftijd van 2013 tot 2015 per jaar met 1 maand te verhogen en daarna elke drie jaar met 2 maanden.

In 2019 gaat de AOW-leeftijd bovendien eenmalig met 3 maanden omhoog en daarna elk jaar met 4 maanden. Vanaf 2023 wordt de pensioenleeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.

Verder is afgesproken dat er 400 miljoen euro bezuinigd wordt op de aanleg van wegen en vaarwegen. De prestatiebeloning in het onderwijs gaat van tafel.

Terugdraaien

In het begrotingsakkoord wordt ook een aantal maatregelen teruggedraaid van het kabinet Rutte I. Ook wordt er geïnvesteerd op een aantal punten.

Zo komt er 100 miljoen euro extra beschikbaar voor het openbaar vervoer, en 100 miljoen voor het passend onderwijs. Ook was al bekend dat voor natuur 200 miljoen euro beschikbaar komt.

Voor het verbeteren van de kwaliteit van leraren is 75 miljoen euro vrijgemaakt, naast 30 miljoen voor het onderwijs.

Van tafel

De dierenpolitie, een wens van de PVV, is van de baan. Verder gaat de verhoging van de griffierechten van tafel en wordt op ontwikkelingssamenwerking niet verder bezuinigd.

Ook de huishoudinkomentoets voor mensen met een uitkering is van tafel en de ingevoerde btw-verhoging van 6 naar 19 procent op theaterbezoek wordt vanaf juli teruggedraaid.

Bekijk hier een overzicht van alle punten uit het akkoord

Bekijk hier een overzicht van de koopkrachtgevolgen