DEN HAAG - Na vier jaar crisis is het onvermijdelijk dat iedereen het financieel merkt als geprobeerd wordt de overheidsfinanciën op orde te brengen.

Die boodschap had minister Jan Kees de Jager (Financiën) woensdag nadat afgelopen nacht een akkoord werd bereikt over de uitwerking van de begroting voor volgend jaar.

Verhalen dat de koopkracht voor sommige groepen, zoals middeninkomens, flink zou dalen, betitelde De Jager als speculatie. ''Sommige berichten die ik lees zijn onzinnig.''

Evenwichtig

Volgens hem moeten de maatregelen voor volgend jaar nog precies op papier worden gezet en worden de effecten nog uitgerekend. Maar voorlopige cijfers over de koopkracht zien er volgens hem ''heel evenwichtig uit''.

Net als andere ministers wilde De Jager niet op de inhoud van het akkoord ingaan. Eind deze maand ligt het pakket van zo'n 12 miljard euro aan besparingen in de Tweede Kamer, inclusief berekeningen over de koopkracht. Half juni komt het Centraal Planbureau (CPB) met zijn doorrekening van het akkoord.

De PvdA wil dat er veel sneller duidelijkheid komt over de precieze maatregelen, maar De Jager benadrukte dat veel eerder dan andere jaren alle plannen voor het nieuwe jaar op tafel liggen. Anders gebeurt dat pas bij Prinsjesdag. 

Dossier schuldencrisis