AMSTERDAM - Het aantal uitgeprocedeerde asielzoekers die aantoonbaar terugkeerden naar hun thuisland is vorig jaar gedaald. In totaal vertrokken 10.280 uitgeprocedeerden uit Nederland.

In 2010 waren dat er precies duizend meer. Dat blijkt uit een rapportage die demissionair minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Volgens het ministerie heeft de daling te maken met het feit dat uitgeprocedeerden minder vaak vastgezet konden worden door een nalatigheid in de implementatie van Europese regelgeving. Er zijn wel meer asielzoekers die het land op eigen gelegenheid verlieten.

Andere cijfers uit het rapport betreffen onder meer het aantal asielaanvragen. Dat daalde van 15.150 in 2010 naar 14.630 vorig jaar.

Herhaalde

Daarbij was er wel een groter aandeel 'herhaalde' asielaanvragen van mensen die hun situatie nog een keer getoetst wilden zien worden omdat de situatie in hun thuisland zou zijn veranderd.

Het aantal 'gewone' migranten dat een verblijfsvergunning aanvroeg is gestegen. Het gaat dan om kennis-, studie en gezinsmigratie.