DEN HAAG - De datum van 26 juni voor het vervallen van de kinderbijschrijvingen in paspoorten is 'niet zo gunstig gekozen'.

Dat erkende minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken dinsdag in de Tweede Kamer. Kinderen die naar het buitenland gaan, moeten dus net voor de grote vakantie een eigen pas of ID-kaart verwerven.

Maar 'alle paniek, oproer en gedoe' moeten niet groter worden gemaakt dan ze zijn, aldus Spies. Bij de verdere aanvragen loopt alles normaal. De beslissing over de kinderbijschrijvingen is al in 2009 gevallen en sindsdien is er ook ruchtbaarheid aan gegeven.

Wie voor 1 mei een aanvraag deed voor een paspoort voor een minderjarige, kan rekenen op tijdige afhandeling. Maar Spies heeft wel een beetje 'het gevoel' dat sommige burgers 'lastig te bewegen' zijn geweest om binnen de termijnen aanvragen te doen.

Extra

Om de passen te maken, zijn intussen een extra ploegendienst en een extra machine ingezet. Ook is extra papier ingeslagen. En dan is er op de achtergrond eventueel nog de mogelijkheid van nooddocumenten, zoals het zogenoemde laissez-passer, als de capaciteit toch nog te wensen overlaat.

Er wordt alles aan gedaan om te voorkomen dat mensen niet met vakantie kunnen, benadrukte Spies. Maar 'wie met een volgepakte auto nog langs het gemeentehuis gaat', die kan problemen verwachten, zei ze.

Spies wees er verder op dat Nederland een van de weinige landen was, dat de mogelijkheid van de kinderbijschrijving in de pas van ouder of voogd kende.