DEN HAAG - De politieke partijen verschillen nog van mening over hoe het treinverkeer in de toekomst precies moet worden geregeld, maar duidelijk is wel dat de minister van Infrastructuur volgens de politici meer de regie moet nemen.

Dat kwam dinsdag naar voren in een debat in de Tweede Kamer over het onderzoeksrapport van de commissie-Kuiken over de toekomst van het spoor.

Tijdens het debat ging het over de zogeheten ordening van het spoor. Nu is het zo dat vervoerder NS en spoorbeheerder Prorail losse bedrijven zijn en het ministerie staat op afstand. Dat laatste moet in elk geval veranderen, stellen de Tweede Kamerleden.

''Goede regie is noodzakelijk. Alleen een naam van een organisatie veranderen, lost niet zoveel op'', aldus Farshad Bashir van de SP. Ook Maarten Haverkamp (CDA) stelde dat het geen nut heeft om ''de poppetjes een ander T-shirt aan te trekken, als de regie hetzelfde blijft''.

Aanspreken

En Kees Verhoeven, Kamerlid voor D66: ''We moeten de minister aanspreken op haar verantwoordelijkheid. Ze moet meer te zeggen krijgen over Prorail.''

De positie van Prorail staat ter discussie door de perikelen rond het winterweer en de treinbotsing in Amsterdam. De VVD, PVV en ChristenUnie willen Prorail onderbrengen bij Rijkswaterstaat. D66 wil er een aparte organisatie van maken die lijkt op Rijkswaterstaat. Andere partijen, zoals de PvdA en CDA, vinden het niet nodig om de structuur zo te veranderen.

Woensdag praat de Kamer verder over het spoor. Dan geven de leden van de parlementaire onderzoekscommissie antwoord op de vragen die Kamerleden dinsdag hebben gesteld. Later in het jaar zal de Kamer dan een debat voeren met de minister.