DEN HAAG - Het politieke jongereninitiatief G500 wil komende weken een half miljoen ophalen om in de verkiezingsstrijd campagne te voeren voor een hervormingsgezinde coalitie.

G500-oprichter Sywert van Lienden laat dinsdag aan NU.nl weten dat hij een 'superpac' wil, een Amerikaans fenomeen waarbij een onafhankelijke organisatie campagne voert voor of tegen een presidentskandidaat.

In Nederland wil hij via een dergelijke stichting, genaamd Oranjepac, geld ophalen om in aanloop naar de verkiezingen campagne te kunnen voeren voor een coalitie van hervormingsgezinde partijen.

Uitgangspunt hierbij moet volgens Van Lienden de solidariteit tussen generaties zijn.

Filmpjes

Met het half miljoen wil hij reclamefilmpjes uitzenden op publieke en commerciële zenders, ook rond de grote lijsttrekkersdebatten. Volgens hem zijn na de vele campagnes van afgelopen jaren de partijkassen leeg en kan G500 hierop inspelen.

In Amerika is het superpac, waarbij pac staat voor Political Action Committee, de laatste jaren in opkomst omdat het geld inzamelen via de partij aan strenge regels is gebonden.

G500 zal in deze filmpjes niet schromen om een negatieve campagne te starten tegen partijen die geen 'toekomstgerichte' agenda nastreven. Daarentegen zal de boodschap positief zijn op partijen die dit wel doen.

G500

Van Lienden presenteerde kort voor de val van het kabinet zijn G500-initiatief. Het idee is dat jongeren lid worden via de G500 lid worden van een aantal politieke partijen om gezamenlijk invloed voor jongeren uit te kunnen oefenen.

Zo wil hij onder meer dat het budget voor onderwijs omhoog gaat en dat ouderen naar draagkracht gaan bijdragen aan de zorg. De club van Van Lienden zal ook proberen verkiezingsprogramma's te beïnvloeden.

In de Raad van Toezicht van de G500 zitten grote namen als Herman Wijffels (SER), Paul Schnabel (SCP), Lex Hoogduin (oud-DNB)  en Pieter Winsemius (oud-VVD-minister).