DEN HAAG - GroenLinks-leider Jolande Sap vindt haar uitdager Tofik Dibi een ''sprankelend Kamerlid'' en ze bewondert zijn passie.

Maar ze acht zichzelf de juiste persoon om GroenLinks aan te voeren bij de komende verkiezingen.

Maandag lichtte Dibi zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap toe en beloofde hij GroenLinks groter dan ooit te maken.

Maar voor Sap voelt de actie van haar fractiegenoot niet als een dolk in de rug. ''Ik sta hier vol zelfvertrouwen. Ik ben de juiste vrouw op het juiste moment'', aldus Sap dinsdag.

Volgens haar moet er niet krampachtig gedaan worden over het uitdagen van een zittende leider. Inhoudelijke verschillen met Dibi zijn er in haar ogen nauwelijks.

Sap ziet zichzelf vooral als een leider die resultaten heeft geboekt, zoals bij het begrotingsakkoord met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Ze vindt dat ze de GroenLinks-leden die ook in de toekomst kan beloven.

Debatten

GroenLinks organiseert volgende week drie debatten tussen Sap en Dibi. De leden van de partij kunnen vervolgens via internet hun stem uitbrengen. Op 4 juni is bekend wie de lijst gaat trekken bij de verkiezingen op 12 september. Dat meldt een woordvoerder van het partijbestuur van GroenLinks dinsdag.

De kandidatencommissie buigt zich de komende dagen over de sollicitatieprocedure. In theorie is het nog mogelijk dat er slechts een kandidaat wordt voorgedragen, of meer dan twee.

Volgende week worden er drie debatten georganiseerd, een in het zuiden van Nederland, een in het noorden en een in de Randstad. Daarnaast kunnen de kandidaten ook nog campagne voor zichzelf voeren. Ze mogen hierbij worden geholpen door vrijwilligers, maar niet door hun vaste medewerkers die hen helpen bij hun Kamerwerk.

Hoogstwaarschijnlijk kunnen GroenLinks-leden vanaf 26 mei hun stem uitbrengen. De website die hiervoor nodig is wordt momenteel gebouwd.