AMSTERDAM - CDA-prominent Herman Wijffels ziet het liefste een nieuw gezicht gekozen worden tot CDA-lijsttrekker. 

Dat zei de econoom dinsdag in gesprek met KRO radio.

Wijffels heeft een voorkeur voor Mona Keijzer of Marcel Wintels, die beide in de race zijn om het gezicht van het CDA te worden voor de komende Tweede Kamer-verkiezingen op 12 september.

Ook Herman Bleker, Sybrand van Haersma Buma, Liesbeth Spies en Madeleine van Toorenburg behoren tot de gegadigden voor het CDA-lijsttrekkersschap. Uit peilingen van Maurice de Hond bleek afgelopen zaterdag dat Van Haersma Buma en Keizer er het beste voor staan.

De uitslag van de verkiezingen volgt vrijdag. Mocht er geen absolute meerderheid zijn, dan volgt er een verkiezing tussen de twee met de meeste stemmen.

Wijffels houdt er rekening mee dat er vrijdag nog niemand is met een meerderheid. Hij verwacht dat er in dat geval een nieuw en een bekend gezicht overblijven. "Die zouden dan de nummers een en twee van de lijst moeten worden en die zouden samen de kar moeten trekken", stelde hij.

Hard oordeel

Wat Wijffels betreft gaat Henk Bleker de strijd niet winnen. "Die heeft vooral toekomst bij zijn pony's", was het harde oordeel van de oud-informateur over de huidige staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Wijffels verwijt Bleker ervan een bestuurlijk-etisch dubieuze rol te hebben gespeeld na de verkiezingen van 2010, waarna er binnen het CDA felle discussies waren over het al dan niet regeren met de PVV van Geert Wilders. Wijffels vindt dat Bleker destijds geen staatssecretaris had moet worden.