AMSTERDAM - De Kunduz-coalitie is druk bezig met de laatste onderhandelingen over de uitwerking van het begrotingsakkoord.

De hele dag wordt nog overlegd met de betrokken vakministers en dinsdagavond komen de fractieleiders van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie weer bij elkaar om de laatste knopen door te hakken.

Dinsdagochtend werd op de burelen van D66 nog overlegd met minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) en zijn staatssecretaris Paul de Krom (VVD).

D66-leider Alexander Pechtold zei dat de partijen woensdag een eindresultaat aan het Centraal Planbureau (CPB) willen overhandigen. Dat wil op 14 juni met een doorrekening komen.

In de middag volgde een gesprek met minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Eerder werd al gesproken met staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD).

Uitwerking

De gesprekken gaan over de nadere uitwerkingen van bezuinigingen op het gebied van de zorg, sociale zekerheid en belastingen.

Bij het afrondende overleg 's avonds is in elk geval minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) aanwezig. Hij leidde ook vorige week de gesprekken.

''We hopen vanavond tot een afronding te komen'', zei Pechtold voor aanvang. Ook Jolande Sap (GroenLinks) en Arie Slob (ChristenUnie) verwachten niet meer dat het beraad mislukt, al moet er nog wel rond de zorg wat uitgewerkt worden.

Sybrand van Haersma Buma (CDA) was iets voorzichtiger. ''Er is pas een akkoord als alle handtekeningen zijn gezet.''

Stimulans

De Jager stuurt de plannen eind deze maand naar de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat het begrotingstekort volgend jaar wordt teruggebracht tot drie procent.

De nieuwste cijfers over de Nederlandse economie zijn een extra stimulans om snel knopen door te hakken, vindt D66-leider Alexander Pechtold.

"Tegenvallende cijfers economie zijn stevige stimulans om lenteakkoord nu snel af te ronden", twitterde hij. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte dinsdag bekend dat de economie het eerste kwartaal met 0,2 procent is gekrompen.

Lees alles alles over de schuldencrisis in ons dossier