DEN HAAG - De nationale politiek ziet defensie-investeringen te veel als een interne afweging, terwijl ze ook een internationale zaak zijn.  

Dat zei defensieminister Hans Hillen maandag tijdens een bijeenkomst in Den Haag in aanloop naar de NAVO-top op 20 en 21 mei in Chicago.

''Ons lidmaatschap van het bondgenootschap is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Wie gratis mee wil liften op de inspanningen van anderen zal de tafel ook bij andere belangen leeg vinden'', waarschuwde hij. Eventuele verdere ombuigingen op Defensie geven volgens hem in het buitenland ''het signaal af van onbetrouwbaarheid en desinteresse in de belangen van anderen.''

''Als je dat als kind doet, wil niemand meer met je spelen. Als je dat als land doet, zet je jezelf net zo hard buitenspel'', aldus Hillen. ''Zeker, de zwaardmacht is kostbaar'', beaamde hij. ''Maar het verlies van veiligheid is onbetaalbaar.''

Becijfering

Nederland geeft volgens de becijfering van Hillen per jaar ongeveer 7,5 miljard euro uit aan Defensie. ''Aan zorg is dat ruim 60 miljard. Acht keer zo veel. Maar over vier jaar hebben we een miljard afgedaan van Defensie en heeft de zorg er ruim 15 miljard bij. Dan is de verhouding 1 op 10. In vier jaar tijd voegen we in Nederland in geld twee keer onze complete krijgsmacht toe aan de zorg'', aldus Hillen.