BRUSSEL - Griekenland moet zich houden aan de Europese afspraken wil het steun krijgen. Er bestaat geen alternatief voor hervormen en bezuinigen. 

Dat zei minister Jan Kees de Jager van Financiën voorafgaand aan overleg in Brussel met de andere ministers van Financiën van de 17 eurolanden.

Over een mogelijk vertrek van het Zuid-Europese land wilde De Jager niet ''openlijk'' speculeren.

De Jager zei dat er wat hem betreft geen ruimte is om aan het hulpprogramma te tornen. ''De ruimte om afstand te doen van het beleid van de trojka, die luxe heeft Griekenland niet.'' Het is volgens de minister eventueel aan de trojka (de geldschieters) om te bepalen of bepaalde zaken beter gedaan kunnen worden.

Stemadvies

Volgens De Jager zou het geen verstandige keuze zijn als Griekenland de gemaakte afspraken niet nakomt. ''Daarmee riskeert men echt enorm veel ellende, voor Griekenland en de Griekse bevolking.''

De minister gaf de Grieken dan ook stemadvies. Sinds de verkiezingen van 6 mei is het de politieke partijen nog niet gelukt een regering te vormen. Nieuwe verkiezingen lijken onvermijdelijk. Wat de minister betreft moet er een ''pro-bezuinigings- en hervormingsparlement'' gekozen worden.

Overzicht van alle formatiepogingen

Alles over Griekenland in ons dossier