AMSTERDAM - Kandidaat voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks Tofik Dibi wil met 'scherpte en originaliteit' een andere manier van politiek bedrijven.

Dat zei hij maandag als toelichting op zijn kandidatuur op een persconferentie in Amsterdam.

"Ik heb een andere stijl en een andere manier van politiek bedrijven", aldus Dibi. "Politici gedragen zich teveel als rekenmachientjes."

"Onze politieke visie moet uitstralen: dit zijn onze keuzes, take it or leave it. Vandaar het thema 'BAM'." 

Dibi noemt als voorbeeld het Kinderpardon, waarbij zijn partij met een petitie probeerde draagvlak te creëren voor een regeling voor jonge vreemdelingen. "Veel politici werken te traditioneel. Je moet in samenleving draagvlak mobiliseren."

Sap

Volgens het Kamerlid is zijn kandidatuur geen motie van wantrouwen tegen Sap. "Dit staat in de statuten van GroenLinks. Er moeten meerdere kandidaten zijn. Er moet voor gevochten worden."

Dibi wil minimaal tien zetels halen. Hij geeft toe dat het hem 'raakt' dat GroenLinks ook na het vijfpartijenakkoord op verlies staat in de peilingen. Maar op de vraag of huidig fractievoorzitter Jolande Sap de schuldige is van de lage peilingen zegt hij: "Ik zal het niet één persoon aanrekenen."

Volgens Dibi zit het verschil tussen hem en Sap zit niet in de ideeën, maar in de stijl.

Sap zei vorige week met vertrouwen de strijd te zullen aangaan als andere kandidaten zich melden voor het lijsttrekkerschap bij de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Tot een week geleden konden kandidaten voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks zich melden. Volgens onbevestigde berichten was het al bekend dat Dibi een gooi wil doen naar het leiderschap. De 31-jarige Dibij zit sinds 2006 voor GroenLinks in de Tweede Kamer.

Volg berichten hierover op Twitter via NUlive

Lees het interview met Tofik Dibi op Nu.nl