AMSTERDAM - De SP in Amsterdam is furieus over een pand dat zondagavond kort na een kraakactie hardhandig en onwettig zou zijn ontruimd.

De politie stelt dat het pand nog niet gekraakt was en dat alleen een kraak is voorkomen.

Een groep van ruim vijftig krakers kraakte zondagavond een leegstaand pand aan de Simon Stevinstraat. "Het pand staat al meer dan twee jaar leeg", zegt SP-raadslid Gerard van de Molen van de deelraad Amsterdam-Oost. "Er waren ook geen plannen voor het pand."

'Onwettig'

Hij was door de krakers gevraagd als waarnemer aanwezig te zijn. "Bij de vorige drie kraakacties is volgens hen ook onwettig ontruimd, dus ik wilde met eigen ogen zien wat er nu zou gebeuren."

Van de Molen was volgens eigen zeggen niet bij het forceren van de deur aanwezig, maar wel toen de krakers naar binnen gingen, er huisraad plaatsten en de deur barricadeerden. Het plaatsen van huisraad wordt gedaan om een pand volgens de leegstandswet bewoond te laten verklaren. Een bewoond pand mag niet zomaar worden ontruimd.

De krakers hadden zich volgens Van de Molen met hulp van een advocaat goed voorbereid. "Ze stonden in hun recht. Ze hadden alle papieren klaar om via een kort geding een ontruiming te voorkomen."

Al snel verzamelden zich volgens Van de Molen ongeveer zestig agenten voor het pand. "Toen hun commandant ter plaatse kwam, probeerden ze eerst de krakers die ingehaakt voor de deur stonden los te trekken."

Toen dat niet lukte, zouden honden zijn ingezet en uiteindelijk sloegen de agenten volgens Van de Molen met volle kracht in op de krakers. "Een agent moest zelfs door zijn collega's worden gekalmeerd. Zulk geweld is misschien gepast bij rellen waar de politie met stenen wordt bekogeld. Maar niet bij geweldloos verzet."

De blokkade werd gebroken. In totaal werden 38 krakers aangehouden. De politie is woedend over het 'onjuiste' verhaal van de SP'er. "Wij zagen dat ze probeerden de deur open te breken. Van de politie mag je dan verwachten dat zij ingrijpt", zegt een woordvoerder. "Toen agenten dat wilden doen, ging een groep in de weg staan. Toen is inderdaad tot drie keer toe geweld gebruikt. Er zaten geen krakers binnen."

Achterdeur

Volgens Van de Molen is dat niet waar. "De vier of vijf krakers die binnen zaten, waren al via de achterdeur gevlucht toen de politie naar binnen ging. Gezien het geweld dat buiten werd gebruikt, kan ik me dat heel goed voorstellen. De politie heeft trouwens nog naar ze gezocht dus het is daar heus wel bekend dat er mensen binnen zaten."

"Het lijkt wel of ze de krakers buiten de wet om een lesje willen leren", stelt Van de Molen. "Ik ben benieuwd of dit nieuw beleid is en of de gemeente op de hoogte is." Hij heeft de kwestie aangekaart bij de gemeenteraadsfractie van de SP. De partij is van plan schriftelijke vragen te stellen aan burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA). "En als meer partijen onze verontwaardiging delen, kunnen we hier een spoeddebat over voeren."