DEN HAAG - Nederland wil in de periode 2015-2017 jaarlijks 30 miljoen euro bijdragen aan de financiering van de Afghaanse politie en het leger zodat die zelf de verantwoordelijkheid over de veiligheid in het land op zich kunnen nemen.

Het grootste deel daarvan is bestemd voor de civiele politie, zo blijkt uit een brief die het kabinet vrijdagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Daarnaast moet volgens het kabinet het leger ook ondersteund blijven, omdat dat voor de veiligheid moet zorgen.

Ontwikkeling

Verder wil de regering na 2014 ook nog een ''substantiële bijdrage'' leveren aan de sociaaleconomische ontwikkeling van het land. Hoeveel Nederland uiteindelijk vanaf 2015 jaarlijks gaat bijdragen is nog niet precies duidelijk, maar het zal ''fors minder'' zijn dan de huidige 100 miljoen euro die nu elk jaar wordt uitgegeven, onder meer aan de politietrainingsmissie in Kunduz.

Over een personele bijdrage na 2014 wil de regering geen uitspraak doen. Daar zal ter zijner tijd over worden beslist. De huidige Nederlandse missie, die tot midden 2014 duurt, wordt vooral door militairen uitgevoerd. In totaal doen er ongeveer 545 Nederlanders aan mee. Behalve in Kunduz zijn ze ook gestationeerd in Mazar-e-Sharif (met vier F-16’s) en in de hoofdstad Kabul.

Volgende week zal er tijdens een NAVO-top in het Amerikaanse Chicago gesproken worden over de toekomst van Afghanistan na 2014. Aan het einde van dat jaar moeten de buitenlandse gevechtstroepen Afghanistan hebben verlaten. Onder leiding van de Amerikanen werd het land eind 2001 binnengevallen na de aanslagen van al-Qaeda op New York en Washington.