DEN HAAG - Het is nog lang geen uitgemaakte zaak dat de ChristenUnie in een volgend kabinet wil samenwerken met de VVD en het CDA. Dat zegt fractievoorzitter Arie Slob vrijdag in het AD.

De partij werkt mee aan het 'Kunduzakkoord' voor de begroting van 2013, dat werd gesloten met de VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

''Nu zijn we in gesprek, maar ik weet: als ze ons niet meer nodig hebben, laten ze ons zo vallen'', zegt Slob in de krant over de twee coalitiepartijen. Hij vraagt zich af of het CDA en de VVD wel betrouwbare partners zijn. ''Ze laten in ieder geval andere dingen zien dan ze hadden beloofd'', vindt hij.

Slob geeft als voorbeeld onder meer dat het CDA een motie steunde om niet te snijden in ontwikkelingshulp. Toch ging de partij daar in het Catshuis mee akkoord. Ook het terugdraaien van het gezinsbeleid nadat de ChristenUnie het kabinet verliet, steekt hem.

Inwisselen

De grote vraag is nu volgens Slob wat deze partijen na de verkiezingen gaan doen. ''We hebben gezien dat ze heel makkelijk de ene samenwerking voor de andere inwisselen'', stelt hij.

Tegelijkertijd beseft de leider van de ChristenUnie dat hij VVD en CDA nodig heeft om problemen aan te kunnen pakken, zoals de oplopende zorgkosten en de problemen die jongeren hebben op de arbeids- en woningmarkt.

Slob stelt in het interview verder dat hij na de verkiezingen in de Tweede Kamer wil blijven, ook als hij zaterdag op het partijcongres wordt gekozen tot lijsttrekker. ''Ik blijf in de Kamer, waar een politiek leider thuishoort.''