HILVERSUM - Voormalig voorzitter van de raad van toezicht van onderwijsinstelling Amarantis, Koos Janssen, wist al in februari 2010 van de belabberde financiële situatie bij de instelling maar legde de feiten naast zich neer en greep niet in.

René s'Jacob, lid van het college van bestuur, zegt in een uitzending van Zembla dat hij Janssen in 2010 in een brief in ''hele scherpe bewoordingen heeft uitgelegd wat de financiële positie van Amarantis was’’.

Hij zegt ook toen zijn ''garantie te hebben ingetrokken dat de organisatie financieel levensvatbaar wordt’’. De uitzending van Zembla is vrijdagavond.

Voordat hij de noodklok luidde bij Janssen, die ook burgemeester van Zeist is, zegt s’Jacob ook zijn collega-bestuursvoorzitter Bert Molenkamp eind 2009 al op de hoogte te hebben gebracht van de zorgelijke financiële situatie.

Molenkamp gaf het rapport terug met de woorden: ''Jij bent verantwoordelijk voor de middelen, opdat ik ze kan uitgeven.”

Non-actief

Volgens Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP moeten de betrokken oud-bestuurders alsnog op non-actief worden gezet. Janssen heeft zich volgens de SP'er gediskwalificeerd als bestuurder.

''Het zou goed zijn als hij zijn functie als burgemeester neerlegt.'' Daarnaast noemt hij het van de zotte dat Molenkamp ''na het debacle doodleuk bestuurder werd van een andere school''.

Bijsterveldt

Van Dijk wil dinsdag in het vragenuurtje meer duidelijkheid krijgen van minister van Onderwijs, Marja van Bijsterveldt. Zij had volgens Van Dijk eerder moeten ingrijpen, omdat ze op de hoogte zou zijn geweest van het wanbeleid.

De onderwijskolos die Amarantis was met ruim 30.000 leerlingen in het middelbaar en beroepsonderwijs, dreigde failliet te gaan. Maar nu de instelling is opgeknipt in vijf delen en 250 mensen zijn ontslagen, hebben de banken weer voldoende vertrouwen in het voortbestaan.