DEN HAAG - Financieel specialisten van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie zullen de komende dagen met betrokken bewindslieden een aantal onderwerpen van het onlangs gesloten begrotingsakkoord verder uitwerken. 

Het gaat dan vooral om plannen op het gebied van zorg, sociale zekerheid en belastingen.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) zei dat donderdag na nieuw overleg met de fractievoorzitters van de vijf partijen waarmee het akkoord over de begroting van volgend jaar is gesloten.

De Jager hoopt dat dinsdagavond de zaak is afgerond zodat het Centraal Planbureau (CPB) de effecten van het bezuinigingspakket kan uitrekenen. Eind deze maand moeten de precieze plannen naar de Tweede Kamer.

Akkoord

Na het mislukken van de onderhandelingen in het Catshuis met de PVV sloten regeringspartijen VVD en CDA op 26 april een akkoord met oppositiepartijen D66, GroenLinks en ChristenUnie.

Het pakket met miljardenbezuinigingen, hervormingen en lastenverzwaringen moet het verwachte begrotingstekort in 2013 terugbrengen tot 3 procent van het bruto binnenlands product, zoals de Europese Commissie eist.

Verhoging btw

Dat gebeurt onder meer met de verhoging van de btw van 19 naar 21 procent, het bevriezen van ambtenarensalarissen, versnelde invoering van de hogere AOW-leeftijd, het beperken van aflossingsvrije hypotheken en een hoger eigen risico in de zorg. In totaal gaat het om zo'n 12 miljard euro aan besparingen.

Volgens De Jager is er donderdagmiddag opnieuw in ''hele goede sfeer'' gesproken. Na het overleg op verscheidene plekken de komende dagen, ontmoeten De Jager en de fractievoorzitters elkaar dinsdagavond weer. Ze hopen dan het begrotingsakkoord zo goed als af te ronden.