TER APEL - De Iraakse actievoerders die met een tentenkamp in Ter Apel (Groningen) protesteren tegen hun uitwijzing uit Nederland, gaan in Den Haag een gesprek aan met het ministerie van Immigratie, Integratie en Asiel.

Dat meldde STIL donderdag, een Utrechtse organisatie die opkomt voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

Het vervoer is aangeboden door burgemeester Leontien Kompier van de gemeente Vlagtwedde, waar Ter Apel onder valt.

De Irakezen willen alleen van het aanbod gebruik maken om in Den Haag met vertegenwoordigers van het ministerie te spreken, zo benadrukken zij, en niet om het tentenkamp op te breken en het protest daar voort te zetten.

Demonstreren

Burgemeester Kompier had eerder gezegd dat in Den Haag het beleid wordt gemaakt en dat daar dan ook gedemonstreerd moet worden. ''We stoppen niet met onze actie. Ook al duurt het een maand, twee maanden, een jaar of nog langer'', aldus een woordvoerder van de groep.

Op dit moment bivakkeren 100 dakloze vluchtelingen in het tentenkamp: 70 Irakezen en 30 Somaliërs. De laatste groep zette in december ook al een tentenkamp op uit protest tegen gedwongen terugkeer en het gebrek aan opvang. Een aantal van hen mocht daarna opnieuw een asielaanvraag indienen.

De gemeente Vlagtwedde zegt niet de intentie te hebben om snel in te grijpen en het tentenkamp te beëindigen. De gemeente heeft woensdag mobiele wc's en vuilnisbakken laten plaatsen op het terrein waar de tenten staan ''uit oogpunt van hygiëne en orde''.

Irakees tentenkamp Ter Apel