HILVERSUM - CDA-raadsleden zien het liefst fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma als de lijsttrekker van de partij bij de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Opvallend goed scoort de Purmerendse wethouder Mona Keijzer die in de peiling van de EO-programma's Dit is de Dag en De Vijfde Dag als tweede eindigt.

Ruim 1400 CDA-raadsleden zijn voor de peiling benaderd. Van de 381 die reageerden, koos 40 procent voor Van Haersma Buma.

Keijzer kreeg 31 procent van de stemmen, veel meer dan de CDA-bewindslieden Henk Bleker (7 procent) en Liesbeth Spies (6 procent). Onderwijsbestuurder Marcel Wintels kreeg 14 procent van de stemmen. Van de zes kandidaten eindigde het Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg onderaan met 2 procent van de stemmen.

De peiling is woensdag gehouden.

Tweede ronde

CDA-leden kunnen vanaf nu via telefoon en internet hun stem uitbrengen op een van de zes kandidaten. Volgende week vrijdag sluit de eerste ronde.

Als geen van de kandidaten meer dan de helft van de uitgebrachte stemmen behaalt, gaan de twee kandidaten met de meeste stemmen door naar de tweede ronde. Vervolgens wordt op 1 juni bekendgemaakt wie de CDA-lijsttrekker is.

De kandidaten voeren momenteel volop campagne en ze gaan daarnaast tijdens partijbijeenkomsten met elkaar in debat. Volgens de EO-peiling heeft 7 procent van de raadsleden zijn stem al uitgebracht. Een grote meerderheid meldt wel al te weten naar wie de stem zal gaan.

Keijzer toonde zich donderdag vereerd met de uitslag van de peiling. ''Die geeft goede moed.'' Bij het Radio 1-programma Dit is de dag zei ze verder bereid te zijn voor het CDA in de Kamer te gaan als ze de lijsttrekkersverkiezing niet wint.