Madlener heeft het 'naar zijn zin' in Brussel
Je bent nu bijna drie jaar in Brussel. Hoe bevalt het?
"Ik heb het hier naar mijn zin. Maar ik ben hier wel voor een goede zaak. Ik vind het een enorme eer om te strijden met mijn collega’s tegen de geldverspilling van de bureaucraten."
"Je ziet dat eigenlijk alle landen van de Europese Unie voor de belangen voor hun eigen land in het Europees Parlement zitten, behalve de Nederlandse politici. Wij zitten hier als PVV wel voor Nederland. Maar een heleboel politici, misschien op die van de SP na, zijn allemaal voor meer Europa."
"Het is hier erger dan ik eigenlijk had gedacht. Als ik het verhuiscircus ook zie: het is allemaal weggegooid geld. Ik denk dat we met de PVV een goed geluid laten horen hier in Brussel."
Geert Wilders heeft Europa voor de komende Tweede Kamerverkiezingen centraal gezet. Is dit allemaal ingegeven door jou?
"Nee hoor, dat wil ik ook weer niet zeggen. Het is wel zo dat ik nauw contact heb met Den Haag. Onze taak is Den Haag goed te informeren over wat hier gebeurt. Maar als PVV zijn we al heel lang tegen Europa."
"Er gaat te veel geld naartoe, de uitbreidingen gaan maar door, steeds meer bevoegdheden naar Europa. Wij willen Nederland in eigen hand houden."
Is het wel realistisch, Nederland uit de Europese Unie?
"Dat is niet morgen geregeld; het vereist onderhandelingen met Brussel. De kiezer zal goed begrijpen dat dit een lange termijn oplossing is."
"De gulden moet worden heringevoerd en daar moeten we ook een meerderheid voor hebben. Ik zal niet zeggen dat het gemakkelijk is. Het is niet iets wat wij met 15 of 20 zetels kunnen bewerkstelligen. Maar we kunnen ons er wel voor hard maken."
"We zetten ons in voor minder Europa, meer trots voor Nederland en daar hoort minder bevoegdheden naar Brussel bij. En als het even kan, de gulden weer herinvoeren. Dat zou al een heel mooi streven zijn."
Maar is het dan wel een eerlijke boodschap naar de kiezer, dat een stem voor de PVV het vertrek uit de EU betekent? Ook al is er een meerderheid, dan is de klus nog niet zomaar geklaard.
"Dan beginnen er in ieder geval onderhandelingen over hoe we zouden kunnen uittreden. Als we een meerderheid zouden krijgen bij de komende verkiezingen, dat duren die onderhandelingen maximaal twee jaar."
"Maar natuurlijk als er geen meerderheid is, dan kunnen we Nederland uit de EU niet in ons eentje waarmaken. Maar minder Europa zal in ieder geval een resultaat zijn van een stem op de PVV."
En wat zijn dan de korte termijn oplossingen van de PVV?
"We zijn tegen de overdracht van verdere bevoegdheden aan Europa. Europa en de euro zijn een mislukt project. Je ziet dat er constant van Nederland gevraagd wordt om meer geld over te maken. We zullen met felle oppositie duidelijk maken dat we het daar niet mee eens zijn."
"Het Kunduzakkoord zijn we erg tegen; de prijs wordt daarmee neergelegd bij de Nederlandse belastingbetaler. Zelfs nu Europa economisch instort wordt er nog geroepen om meer Europa. Wij zullen daar tegen strijden."
De mensen die dat roepen, zeggen juist dat dit nodig is om de schuldencrisis het hoofd te kunnen bieden.
"Dat lijkt me de fout van de eeuw. Ik vind dat de mensen die dat nu zeggen Nederland verkwanselen aan de Europese bureaucraten. Eigenlijk kiezen die mensen voor een politieke unie waarbij Nederland een provincie wordt van Europa."
Er zijn mensen die zeggen: door Europese Unie hebben hebben we al zo lang vrede in Europa.
"Dat is een totale misvatting. Het is helemaal niet zo dat als je maar een Europa hebt dat er dan geen oorlog kan ontstaan. Ik denk juist dat een geïntegreerde EU het instabieler maakt. Dat heeft Joegoslavië laten zien, waar al die verschillende bevolkingsgroepen dicht op elkaar ruzie met elkaar kregen. Ik voorspel dat ook voor Europa. "
"Het is veel beter dat landen onafhankelijk blijven samenwerken met elkaar. Anders ontstaat er sociale onrust. Voor mij is het juist de bedreiging voor de toekomst."