AMSTERDAM –De PVV wil graag dat Nederland uit de Europese Unie stapt, maar dit zal volgens Barry Madlener niet over één nacht ijs gaan. "De kiezer zal goed begrijpen dat dit een langetermijnoplossing is", aldus de Europarlementariër.

"Het vereist onderhandelingen met Brussel. Dat is niet morgen geregeld", zo zegt hij tegenover NU.nl. Madlener zit namens de PVV in het Europees Parlement. PVV-leider Geert Wilders zei vorige week dat hij wil dat Nederland uit de Europese Unie stapt.

"Europa en de euro zijn een mislukt project. De tijd is gekomen dat Nederland uit de EU stapt. De schuldencrisis is nog lang niet over, daar moeten we het hoogtepunt nog van krijgen", aldus Madlener.

Lange termijn

Voor de partij zal 'minder Europa' dan ook de inzet van de komende Tweede Kamerverkiezingen zijn. Volgens Madlener is het echter wel een 'langetermijnplan' als Nederland uit de EU wil treden.

"We zullen aan de kiezer moeten uitleggen dat dit niet over één nacht ijs gaat. Er moet dan eerst nog een heleboel gebeuren."

"De gulden moet worden heringevoerd en daar moeten we ook een meerderheid voor hebben in de Tweede Kamer." Volgens Madlener duren onderhandelingen over de uittreding van Nederland uit de EU maximaal twee jaar.

Niet gemakkelijk

"Ik zal niet zeggen dat het gemakkelijk is. Het is niet iets wat we met 15 of 20 zetels in de Tweede Kamer kunnen bewerkstelligen. Maar we kunnen ons er wel hard voor maken. Minder Europa zal zeker een resultaat zijn van een stem op de PVV."

Lees het hele interview