AMSTERDAM - Als het aan de kiezer ligt wordt Sybrand van Haersma Buma de nieuwe lijsttrekker van het CDA.

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. 41 procent van alle kiezers ziet Van Haersma Buma het liefst als nieuwe lijsttrekker van het CDA. Ook CDA- kiezers geven aan hem de voorkeur, 43 procent wil hem als lijsttrekker.

Mona Keijzer staat bij zowel alle kiezers (zestien procent) als bij CDA-kiezers (zeventien procent) op de tweede plek.

Bleker

Opvallend is de lage waardering van CDA’ers voor kandidaat Henk Bleker. Slechts acht procent ziet in hem de ideale voorman. Bij alle kiezers is dat bijna twee keer zoveel, vijftien procent.

De in de politiek nog onbekende Marcel Wintels scoort eveneens niet hoog. Bij alle kiezers kan hij rekenen op veertien procent van de stemmen, tegenover 10 procent bij CDA-kiezers. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies ‘scoort’ in het hetzelfde rijtje respectievelijk 8 procent en 10 procent.

De zesde en laatste kandidaat Madelaine van Toorenburg speelt ook geen rol van betekenis. Zij kan volgens de meting van De Hond rekenen op zes procent van alle kiezers en op zeven procent van de CDA-kiezers.

GroenLinks

Bij GroenLinks stelt naast huidig fractie voorzitter Jolande Sap, Tofik Dibi zich mogelijk ook kandidaat als lijsttrekker. Opvallend is dat Sap bij alle kiezers een ruime voorsprong geniet op Dibi, respectievelijk veertig en 23 procent.

Maar als het aan de GroenLinks-kiezers ligt, wordt juist Dibi de nieuwe lijsttrekker. Veertig procent geeft aan hem de voorkeur, terwijl Sap het met 38 procent moet doen.