ROTTERDAM - De 6 kandidaten voor het lijsttrekkerschap van het CDA zijn er maandag tijdens het eerste debat nog niet in geslaagd onderlinge verschillen duidelijk te maken.

Tijdens het drukbezochte debat in Rotterdam dat gehinderd werd door slecht geluid, waren ze het in de meeste gevallen met elkaar eens over zaken als de noodzaak van hervormingen, de rol van het gezin en de aanpak van regelzucht.

Van de 12 sollicitanten zijn er uiteindelijk 6 geselecteerd die mogen meedingen naar het lijsttrekkerschap bij de verkiezingen op 12 september. Het gaat om fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, de bewindslieden Liesbeth Spies en Henk Bleker, Kamerlid Madeleine van Toorenburg, wethouder Mona Keijzer en onderwijsman Marcel Wintels.

Eerst

Het is voor het eerst dat CDA-leden hun lijsttrekker mogen kiezen. Tot nog toe droeg het bestuur iemand voor die door het congres werd bekrachtigd.

Er volgen nog zeker 3 debatten, waarna de leden stemmen voor de eerste ronde, die 18 mei sluit. Als geen van de zes kandidaten in de eerste ronde meer dan de helft van de stemmen krijgt, gaan de twee met de meeste stemmen door naar de tweede ronde. Deze duurt tot 1 juni. Op deze dag wordt ook de nieuwe lijsttrekker van het CDA bekendgemaakt.

Kernenergie

Bleker zei tijdens het debat dat kernenergie op de langere termijn niet meer nodig is als Nederland erin slaagt regionaal meer groene energie op te wekken.

Het CDA heeft zich altijd ingezet voor kernenergie, als een van de bronnen op weg naar een duurzame samenleving.

Maar volgens Bleker, huidig staatssecretaris van Landbouw, laat bijvoorbeeld Duitsland zien dat het anders kan.

Nog weinig verschil tussen CDA-kandidaten