DEN HAAG - Geen hypotheekrenteaftrek meer voor huizen duurder dan 3,5 ton. Het ontslagrecht op de schop. De zorg hervormen. En voorlopig niet meer samenwerken met de PVV. Echt hervormen in plaats van ''oude maatregelen uit de kast halen en afstoffen".

Dat is het dwingende advies aan de partijtop van het CDA van Arrie Vis, voorzitter van het CDJA, de jongerentak van de partij.

De maatregelen moeten volgens Vis verder gaan dan wat er nu in het Kunduz-akkoord staat, dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie sloten voor de begroting van 2013.

''We moeten uitkijken dat het akkoord geen wassen neus wordt. Het moet stevig uitgewerkt", aldus de jongerenvoorzitter in een interview met het ANP voor NU.nl.

Partijprogramma

De komende 2,5 week wordt aan het partijprogramma van het CDA geschreven. Vis trekt er hard aan om de plannen van de jongeren daarin verwerkt te krijgen. Hij hoopt dat ook andere maatregelen - zoals het afschaffen van aflossingsvrije hypotheken en de renteaftrek voor de rijksten - in het programma terecht komen. Dat zijn maatregelen waar het CDA volgens Vis voor moet staan.

En de nieuwe leider moet die plannen ook nog eens goed over het voetlicht brengen. ''Het moeten echt plannen van het CDA zijn. Ze moeten worden gekoppeld aan ons gedachtegoed", vindt Vis. Het CDA is volgens hem dé partij om vastgeroeste discussies open te gaan breken.

Hij wil dat mensen die op het CDA stemmen, weten dat ze alles goed regelen, ''ook voor hun kinderen". Het moet niet alleen gaan om de korte termijn, maar ook over de latere generaties. Het geluid van de jongeren wordt door de partij goed gehoord, vindt Vis. ''We verwachten dat het gaat lukken om onze punten in het programma te krijgen."

Fractievoorzitter

Wie de nieuwe fractievoorzitter gaat worden, durft Vis nog niet te zeggen. Hij zat zelf in de selectiecommissie voor de zes kandidaten, die de komende tijd de strijd voor het leiderschap aangaan. ''Ze spreken elk een heel andere groep aan", analyseert Vis.

''De gezagsgetrouwe CDA’ers zullen gaan voor Sybrand van Haersma Buma. Marcel Wintels en Henk Bleker hebben elk een stevige achterban, de een in het zuiden en de ander in Groningen. En vrouwelijke kiezers gaan misschien liever voor Liesbeth Spies, Madeleine van Toorenburg of Mona Keijzer."

Een voorkeur wil Vis als voorman van de CDJA niet uitspreken. ''We willen dat leden echt wat te kiezen hebben. Het partijbestuur geeft bij iedere resolutie een stemadvies, dat velen klakkeloos volgen. Daar zijn we tegen. En als we willen dat het bestuur het niet doet, moeten we het zelf zeker niet doen." Buiten het principe, is Vis er zelf ook nog niet uit. ''Maar ik heb wel vertrouwen in alle zes de kandidaten."

Bindende factor

Vis verwacht dat de verkiezingen binnen de partij als bindende factor gaat werken voor het CDA. De partij likt de wonden van de samenwerking met de PVV die recent klapte. ''Bij de leden leeft nu een positief gevoel. Zo van: wij leden gaan ook over de keuzes. Dat maakt het makkelijker om over het verleden heen te stappen."

Maar hoe het ook wendt of keert, samenwerken met de PVV zit er, als het aan de CDA-jongeren ligt, voorlopig niet meer in.

''We willen een partij nooit uitsluiten, maar het is lastig samenwerken met een onbetrouwbare partner. Ik zie dat dus de eerste paar kabinetsperiodes nog niet gebeuren. Misschien over een jaar of 30 of zo, als de PVV bijvoorbeeld leden krijgt die inspraak hebben, dan wordt het een ander verhaal - als de partij er dan nog is."