DEN HAAG - Het partijbestuur van de Partij voor de Dieren wil Marianne Thieme weer als lijsttrekker bij de komende Tweede Kamerverkiezingen.

De voordracht is maandag bekendgemaakt. Tijdens een partijcongres op 1 juli wordt de kandidatuur nog voorgelegd aan de leden.

''We zijn blij dat Marianne heeft toegezegd opnieuw beschikbaar te zijn als lijsttrekker'', aldus partijvoorzitter Luuk Folkerts. ''Zij heeft bewezen de Partij voor de Dieren uitstekend te vertegenwoordigen.''

Thieme is fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Volgende week keert ze terug in het parlement na een zwangerschapsverlof.

Ouwehand

De Partij voor de Dieren heeft momenteel twee zetels in de Kamer. Ook huidig Kamerlid Esther Ouwehand is beschikbaar voor een nieuwe periode.

Een commissie stelt de komende tijd een kandidatenlijst op. Kandidaten kunnen zich nog een week melden. Het partijbestuur rekent bij de verkiezingen op een verdubbeling van het aantal zetels.

Thieme is medeoprichter van de Partij voor de Dieren en voerde de kandidatenlijst ook aan bij de verkiezingen in 2003, 2006 en 2010.