DEN HAAG - De zes kandidaten die de strijd om het lijsttrekkerschap aangaan zijn bekend.

Het zijn huidig fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, bewindspersonen Liesbeth Spies en Henk Bleker, Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg, onderwijsbestuurder Marcel Wintels en wethouder Mona Keijzer uit Purmerend.

Zes andere CDA'ers vielen af. De zes kandidaten gaan maandagavond voor het eerst met elkaar in debat in Rotterdam.

Partijvoorzitter Ruth Peetoom van het CDA zei zondag in het tv-programma Buitenhof dat zich meer kandidaten gemeld hebben dan al bekend was. Een speciale commissie voerde afgelopen weekend gesprekken met alle twaalf kandidaten.

Tot nu toe hadden zes christendemocraten al publiek gemaakt dat zij zich kandidaat hebben gesteld: Van Haersma Buma, Spies en Henk Bleker, Van Toorenburg en de CDA-leden Marcel Wintels en Harry Wesselink. Die laatste is nu dus, samen met vijf andere kandidaten, afgevallen.

Bestuur

Het is voor het eerst dat de CDA-leden hun lijsttrekker mogen kiezen. Tot nog toe droeg het bestuur iemand voor die door het congres werd bekrachtigd. Maar sinds de partij bezig is zich opnieuw uit te vinden na de vele verkiezingsnederlagen en de heftige interne discussies over samenwerking met de PVV, drongen steeds meer leden aan op lijsttrekkersverkiezingen.

Onder meer de CDA-jongeren en partijprominenten, zoals vicepremier MaximeVerhagen en minister Marja van Bijsterveldt, spraken zich hiervoor uit.

Debatten

Na de bijeenkomst maandag in Rotterdam volgen nog drie debatten en kunnen leden stemmen voor de eerste ronde, die 18 mei sluit.

Als geen van de zes kandidaten in de eerste ronde meer dan de helft van de stemmen krijgt, gaan de twee met de meeste stemmen door naar de tweede ronde. Deze duurt tot 1 juni. Op deze dag wordt ook de nieuwe lijsttrekker van het CDA bekendgemaakt.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Zes kandidaten-lijsttrekkers CDA bekend