DEN HAAG - SP-Kamerlid Ewout Irrgang stelt zich niet herkiesbaar voor de Tweede Kamer. Dat heeft de SP zondag bekendgemaakt.

In een brief op de website van de partij laat Irrgang weten dat hij toe is aan iets nieuws. Irrgang is bijna zeven jaar lid geweest van de Tweede Kamer. Voor de Tweede Kamerfractie is hij een kleine veertien jaar werkzaam geweest.

"En veertien jaar is wel heel erg lang. Ik merk dat het mij moeite kost om mijzelf en de partij de belofte te doen er ook de komende vier jaar weer voor honderd procent tegenaan te gaan. Dan bestaat het gevaar dat je sleets wordt en dat wil ik graag vóór zijn", schrijft het Kamerlid.

Van zijn zeven jaar in de Tweede Kamer stond een groot deel in het teken van de financieel-economische crisis waarmee Nederland sinds 2008 te maken heeft.

Irrgang waarschuwt dat de bezuinigingen die worden doorgevoerd om het begrotingstekort te laten voldoen aan de Europese eis van maximaal drie procent 'nog wel eens het einde van de gemeenschappelijke munt kunnen worden'.

Wat het Kamerlid gaat doen, weet hij nog niet. "Maar ik heb nog enige tijd om daar over na te denken."