AMSTERDAM - Bij het CDA hebben zich twaalf mensen gemeld die mee willen doen aan de lijsttrekkersverkiezingen van de partij.

Maandag wordt bekend welke zes van hen uiteindelijk kunnen meedingen naar het lijsttrekkerschap voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september.

Een speciale CDA-commissie heeft hiervoor met alle kandidaten gesprekken gevoerd en zij worden nog geïnformeerd of ze door mogen of niet.

Partijvoorzitter Ruth Peetoom van het CDA zei zondag in het tv-programma Buitenhof dat zich meer kandidaten gemeld hebben dan al bekend was.

Tot nu toe hadden zes christendemocraten al publiek gemaakt dat zij zich kandidaat hebben gesteld: huidig fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, bewindspersonen Liesbeth Spies en Henk Bleker, Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg en de CDA-leden Marcel Wintels en Harry Wesselink.

Debatten

Het is voor het eerst dat CDA-leden hun lijsttrekker kunnen kiezen. Peetoom zei dat ze diverse CDA'ers ook zelf heeft gevraagd of ze zich kandidaat wilden stellen. Zo ook minister Jan Kees de Jager (Financiën), maar hij houdt vol dat hij niet wil.

Maandag in Rotterdam worden de kandidaten gepresenteerd die het meest geschikt bevonden zijn om mee te doen aan de lijsttrekkersverkiezingen. Zij gaan dan direct met elkaar in debat. Later volgen nog drie debatten en kunnen leden stemmen voor de eerste ronde, die 18 mei sluit.

Als geen van de kandidaten in de eerste ronde meer dan de helft van de stemmen krijgt, gaan de twee met de meeste stemmen door naar de tweede ronde. Deze duurt tot 1 juni, dan wordt ook de nieuwe lijsttrekker van het CDA bekendgemaakt.

Bijleveld

Het partijbestuur heeft Commissaris van de Koningin in Overijssel Ank Bijleveld benoemd tot voorzitter van de adviescommissie voor de rest van de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen. De sollicitatietermijn voor nieuwe Kamerleden sluit 18 mei.

Volgens Peetoom wordt ondertussen ''in recordtempo'' gewerkt aan het verkiezingsprogramma door een commissie onder leiding van Paul Doop. Hij is vicevoorzitter van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. Ook oud-minister Ab Klink is gevraagd mee te schrijven aan het verkiezingsprogram, maar hij moet nog nadenken of het te combineren is met zijn werk.