AMSTERDAM - De Kunduz-coalitie kan niet meer rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. De combinatie van vijf partijen heeft de afgelopen week twee zetels moeten inleveren en komt uit op 74 zetels.

Dat blijkt uit de laatste peiling van Maurice de Hond.

Het verlies komt van de VVD (30 zetels) en ChristenUnie (6 zetels) die beide een zetel dalen.

De PVV is gestegen, de partij pakt twee zetels ten opzichte van vorige week en staat nu op 19 zetels. Meer dan 70 procent van de PVV-kiezers zegt dat bij de volgende verkiezingen in september opnieuw te doen.

Verschillen

De Partij van de Arbeid wist ook een zetel te pakken en komt uit op 20 zetels. De SP moet een zetel inleveren en blijft samen met de VVD de grootste partij (30).

Door de verschuivingen van afgelopen week kan geen enkele reëele coalitie meer op een meerderheid rekenen. De drie mogelijke coalities (Kunduz, Paars Plus en Links) scoren allen net onder de 76 zetels. Uit het onderzoek blijkt ook dat er grote verschillen zijn bij de kiezers van de verschillende partijen in de voorkeuren voor een regeringscoalitie.

De meeste voorkeur gaat uit naar een linkse coalitie (27 procent), maar de voorkeuren voor de coalities tussen kiezers van verschillende partijen lopen sterk uiteen.

CDA

De positie van het CDA blijft problematisch volgens de peiling. Een meerderheid zegt dat het onduidelijk is waar de partij voor staat. Bij de eigen achterban is dat 40 procent.

De strijd tussen de lijsttrekkers van het CDA moet duidelijk maken of de partij zal stijgen ten opzichte van de huidige 13 zetels.

De kandidaten voor het lijsttrekkerschap moeten meerdere keren debatteren. Aanstaande maandag is het eerste debat.

Onder anderen fractieleider Van Haersma Buma, minister Spies en staatssecretaris Bleker hebben zich kandidaat gesteld. Op 1 juni wordt bekendgemaakt wie de leiderschapsverkiezing heeft gewonnen.

Alle berichten over dit onderwerp op Twitter via NUlive