BREDA - CDA'er Henk Bleker wil van zijn partij een ''brede moderne volkspartij'' maken, waarbij mensen uit alle geledingen zich thuisvoelen.

Daarbij is hij ''trots en fier'' op wat het CDA met VVD in het minderheidskabinet heeft bereikt de afgelopen 1,5 jaar. Maar is teleurgesteld in de PVV en wil niet opnieuw met de partij van Geert Wilders samenwerken.

Dat heeft Bleker zaterdag gezegd in een toelichting op zijn kandidaatstelling voor de verkiezing van de lijsttrekker van het CDA. Volgens hem moet het CDA een ''markante volkspartij'' worden, ''waarbij zowel werkgevers als werknemers, zowel jong als oud en zowel mensen van allochtone afkomst als van Nederlandse afkomst zich thuisvoelen.''

Het minderheidskabinet van VVD en CDA heeft volgens hem in korte tijd veel bereikt als het gaat om bezuinigen, efficiënter maken van de politie en het verminderen van overheidsbureaucratie.

PVV

De PVV heeft zich daarbij volgens hem goed aan de afspraken gehouden, maar de laatste tijd bleek volgens hem duidelijk ''dat de PVV bezig was andere paden te bewandelen en als het erom draait niet de verantwoordelijkheid neemt die nodig is''.

De demissionair staatssecretaris van Landbouw heeft zich niet alleen gestoord aan het afbreken van de Catshuisonderhandelingen over extra bezuinigingen om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Zo moet hij ook ''niets hebben'' van standpunten van de PVV over hoofddoekjes, het klachtenmeldpunt over Polen en uitspraken over koningin Beatrix en over de president van Turkije.

''Open grenzen'' noemt Bleker ook van belang voor de Nederlandse samenleving en economie. ''Europa is niet Brussel. Europa zijn de landen, waarmee we samenwerken.''

Eerlijk, helder, Henk

Met de slogan ''Eerlijk, helder, Henk'' wil Bleker nu campagne voeren. Hij gaat ook met campagnevoeren door tot aan de verkiezingen van 12 september als hij geen lijsttrekker wordt. ''Het CDA kan op mij rekenen. In welke rol dan ook.''

Hij is al lang politiek actief. Voordat hij bewindspersoon werd, zat hij in het partijbestuur. Hij erkende ook ''littekens'' opgelopen te hebben door zijn bekende ''tamelijk directe'' optreden, maar hij voelt zich zo gesteund door leden in het land dat hij besloten heeft zich zich kandidaat te stellen.