DEN HAAG - GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent stelt zich niet meer verkiesbaar bij de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Dat heeft ze zaterdag bekendgemaakt.

Wel is ze na de verkiezingen beschikbaar voor een functie als minister of staatssecretaris.

Van Gent zat 14 jaar in de Kamer, sinds mei 1998, en kreeg al eens dispensatie van het GroenLinks-partijcongres voor een nieuwe termijn in de Kamer. Nu vindt ze het tijd ''voor nieuwe uitdagingen''.

Van Gent onderhandelde samen met GroenLinks-fractievoorzitterJolandeSap vorige week met VVD, CDA, ChristenUnie, D66 over het begrotingsakkoord. Ze blijft de komende tijd nog betrokken bij de uitwerking daarvan.

Van Gent diende in de Kamer meerdere initiatiefwetsvoorstellen in; recent nog een met het CDA om flexibel- en thuiswerken mogelijk te maken.

Terugblik

Terugblikkend op haar tijd als Kamerlid, zegt ze: ''Ik heb mij 14 jaar met hart en ziel ingezet als volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer. Voor mij was het altijd van belang om de theorie van Den Haag te toetsen aan de praktijk. De vele contacten met burgers en maatschappelijke organisaties en GroenLinksers hebben mij geïnspireerd om voor hen op te komen en zaken op de politieke agenda te zetten.''