DEN HAAG – GroenLinks-leider Jolande Sap weet zeker dat het vorige week gesloten 'wandelgangenakkoord' over miljardenbezuinigingen niet meer stukloopt op uitwerking en doorrekeningen.

Dat zegt ze in een interview met NU.nl.

"Ik sluit dat voor GroenLinks uit en ik spreek me met gemak ook uit voor D66 en ChristenUnie", aldus Sap. "Ik kan me ook niet voorstellen dat CDA en VVD zo dom zijn om het alsnog mis te laten lopen."

Momenteel worden de plannen van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie nog doorgerekend door het Centraal Planbureau (CPB). Dit moet onder meer inzicht bieden in de koopkrachteffecten.

Raming

Ook zou een nieuwe raming van de stand van de economie kunnen uitwijzen dat extra maatregelen nodig zijn om aan de Brusselse eis van maximaal 3 procent begrotingstekort te komen.

Verder wordt er vanaf volgende week door de partijen gepraat over de concrete uitwerking van het akkoord. Volgens Sap is het akkoord echter politiek rond en hoeft er niets meer te worden binnengehaald.

Herziening

Wel wil ze dat de koopkrachtcijfers voor iedereen dezelfde min laat zien. Ook sluit ze een herziening van de plannen om de woningmarkt te hervormen niet uit. Critici stellen dat het akkoord namelijk de woningmarkt niet zal losmaken.

Ook kan Sap zich goed voorstellen dat de Hedwigepolder te sprake komt. Ze stelt zelf voor om het gat in de begroting door de misgelopen bezuiniging op sociale werkplaatsen te laten opvullen door het extra geld dat werd uitgetrokken voor het Hedwigecompromis van staatssecretaris Bleker (Natuur).

Sap zegt al langer overtuigd te zijn het lijsttrekkerschap op zich te willen nemen.

Lees hier het hele interview