ZOETERMEER - Bijna de helft van de bedrijven vreest dat maatregelen in het crisisakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie negatief uitpakken voor ondernemend Nederland en hun eigen organisatie.

Desondanks geeft een meerderheid van de ondernemers (57 procent) het pakket aan maatregelen om de overheidsfinanciën op orde te brengen een ruime voldoende: 7.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van Panteia. Het onderzoeksbureau heeft ruim 700 ondernemers ondervraagd. Bijna de helft van hen is deze week positiever over het oplossen van de economische crisis dan 2 weken eerder.

''Blijkbaar zijn ondernemers bereid het zuur voor lief te nemen om uiteindelijk het zoet te bereiken'', constateert onderzoeker Kees Brammer.

Coalitie

De bedrijven zijn negatief over het plan om werkgevers hun ontslagen personeel de eerste 6 maanden in de WW door te laten betalen. Ook valt bijvoorbeeld het hogere btw-tarief, het niet bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking en het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding niet in goede aarde.

De bedrijven verwachten dat maatregelen uit het crisisakkoord de koopkracht van hun personeel gaan raken. Maar ondernemers zien weinig ruimte om daar wat aan te doen. Een derde van de werkgevers denkt dat vakbonden erin slagen via een looneis in cao-onderhandelingen de koopkracht te repareren.

Ontslagrecht

Wel positief zijn ondernemers over onder meer de versoepeling van het ontslagrecht, de nullijn voor salarissen van ambtenaren en het aanpakken van de woningmarkt. Alhoewel dat laatste wel wat enthousiaster zou mogen.

Ongeveer vier op de tien ondernemers zien graag dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie na de verkiezingen van 12 september een coalitie gaan vormen. VVD'er Mark Rutte zou volgens 47 procent weer premier moeten worden.

CDA'er en minister van Financiën Jan Kees de Jager en SP-leider Emile Roemer hebben ieder de voorkeur van een groep van 8 procent. Fractievoorzitter Alexander Pechtold van D66 volgt met 6 procent van de stemmen en PVV-leider Geert Wilders met 4 procent.