DEN HAAG - Oud-staatssecretaris Nebahat Albayrak (PvdA) zal bij de verkiezingen in september niet meer verkiesbaar zijn. Ze verlaat de politiek.

Dat laat ze weten aan NU.nl.

"Ik vind het tijd om andere dingen te gaan doen. Het zijn bewogen jaren geweest", aldus Albayrak, die vanaf 1998 in de Tweede Kamer zat. In 2007 werd ze staatssecretaris van Justitie in het kabinet Balkenende 4.

Ze was verantwoordelijk voor het generaal pardon voor tienduizenden asielzoekers die al lang in procedure waren.

Samsom

Albayrak stelt bewust niet afgelopen periode al uit de politiek te zijn gestapt, omdat het niet goed ging met de partij. Nu de partij onder leiding staat van Diederik Samsom gaat het volgens haar weer goed met de PvdA.

"Ik heb er vertrouwen in wat Diederik doet. Hij bedrijft zuivere politiek", stelt ze. "Hij houdt de mensen voor ogen voor wie wij politiek bedrijven."

Kunduzcoalitie

Albayrak steunt de koers om niet mee te doen met de Kunduzcoalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Deze partijen bereikten vorige week een akkoord over miljardenbezuinigingen voor 2013.

"De prijs voor deze coalitie zal hoog zijn. Het is een voortzetting van het rechtse regeerakkoord. Als de euforie wegebt zal duidelijk worden wat dat betekent."

Verslavend

De oud-staatssecretaris van Justitie zegt dat politiek verslavend is en dat het daarom moeilijk is om een natuurlijk moment te vinden om wat anders te gaan doen.

"Ik geloof dat je met idealen de wereld beter maakt. Dan is het moeilijk om zelf een moment te kiezen om de actieve politiek te verlaten", aldus Albayrak. "Ik heb gehuiverd voor het moment dat je eigenlijk te lang blijft zitten. Dat is een lastig weegmoment."

Albayrak zegt nog niet te weten wat ze na september wil gaan doen. Ze wil zich in ieder geval volledig blijven inzetten tijdens de campagne.