AMSTERDAM - De kandidatenlijst van de PvdA bestaat ook bij de aankomende Kamerverkiezingen voor de helft uit vrouwen. Mannen en vrouwen wisselen elkaar echter niet meer af op de lijst.

In plaats daarvan gaat de partij werken met 'cohorten' van zes. Ieder blok van zes kandidaten moet bestaan uit drie mannen en drie vrouwen.

De strikte man-vrouwverdeling die de PvdA op de landelijke kandidatenlijst hanteerde was de afgelopen jaren vaak onderwerp van discussie in de partij.

De nieuwe partijvoorzitter Hans Spekman zei begin maart in een interview in debatcentrum De Balie al dat hij het om-en-omsysteem 'veel te rigide' vindt.

Door met blokken van zes te werken kunnen de eerste drie kandidaten van de kieslijst in principe mannen zijn, als daarna maar wel drie vrouwen volgen. Bij de nummers zeven tot en met twaalf geldt hetzelfde, meldt een woordvoerder van het partijbureau donderdag.

Spreiding

De PvdA gaat bij de samenstelling van de lijst ook meer aandacht besteden aan regionale spreiding. Ook willen de sociaaldemocraten meer laagopgeleiden op de lijst.

Mensen die op de lijst willen hebben tot vrijdag 12.00 uur de tijd om zich aan te melden. Voor de vorige Kamerverkiezingen meldden zich zeshonderd geïnteresseerden. De woordvoerder van het partijbureau kon donderdagochtend niet zeggen hoeveel mensen hun interesse voor een Kamerzetel al kenbaar hebben gemaakt.

Voor de interne verkiezing voor het lijsttrekkerschap van de PvdA hebben zich naast Diederik Samsom nog geen tegenkandidaten gemeld. Als dat voor vrijdagmiddag niet gebeurt, voert hij de lijst aan voor de verkiezingen op 12 september.