AMSTERDAM - Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) heeft zich niet populair gemaakt bij de CDA-kiezers nu zij zich niet meer inzet voor het boerkaverbod.

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Spies gaf onlangs in een interview met De Volkskrant aan 'er geen traan om te laten' als het boerkaverbod niet door zou gaan na het afhaken van de PVV uit de gedoogcoalitie. "Door de kabinetsval staat er niets meer tegenover."

De minister gaf aan nu des te meer reden te zien om op het CDA te stemmen voor kiezers die niet blij waren met de samenwerking met de partij van Geert Wilders. Er is volgens Spies nu 'een ander verhaal te vertellen' dan bij de verkiezingen van 2010, toen veel CDA-stemmers afhaakten omdat ze geen vertrouwen hadden in de partijkoers.

Ongegrond

Die gedachten lijken niet gegrond. Iets meer dan de helft van de CDA-kiezers (57 procent) wil zelfs dat het boerkaverbod doorgaat. Slechts 44 procent geeft aan blij te zijn met de keuze die Spies nu maakt en maar liefst 66 procent noemt de actie van de minister ongeloofwaardig.

De ommekeer van Spies wordt überhaupt met verbazing ontvangen door de kiezer. In totaal vindt 77 procent de minister ongeloofwaardig in deze kwestie.

Kiezers van de (voormalige) kabinetspartijen wilden sowieso dat het boerkaverbod ingevoerd zou worden. 97 procent van de PVV-kiezers en 70 procent van de VVD-kiezers reageren teleurgesteld.