DEN HAAG - De bezuinigingen op de sociale werkplaatsen zijn voor volgend jaar van de baan. Dat heeft het ministerie van Financiën woensdag laten weten.

Voor de bezuiniging op de sociale werkvoorziening van ongeveer 100 miljoen euro volgend jaar is geen meerderheid in de Tweede Kamer meer.

Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) had vlak voor de val van het kabinet nog wel de nieuwe Wet werken naar vermogen, met daarin de bezuinigingen, door de Kamer weten te loodsen.

Maar sinds VVD en CDA met D66, GroenLinks en ChristenUnie het crisisakkoord hebben gesloten, staan de plannen van De Krom voor onder meer een strengere bijstand en beperkter toegang tot de sociale werkvoorziening op losse schroeven.

Onduidelijk

Waar het geld van de geplande bezuiniging op de sociale werkplaatsen nu anders vandaan moet komen, is onduidelijk. De verwachting is dat de vijf partijen van het crisisakkoord daarover nog afspraken gaan maken.

Fractieleider Jolande Sap van GroenLinks is opgetogen: ''Ik ben blij dat de bezuiniging voor 2013 van tafel is. Wij willen nu een wet die niet bezuinigt, maar juist investeert in mensen met lage inkomens. Een wet die voor mensen in de bijstand en de sociale werkplaatsen de kans op werk vergroot."

Houdbaarheidsdatum

SP-Kamerlid Sadet Karabulut is ''heel erg blij dat nu ook het ministerie van Financiën ziet dat er geen Kamermeerderheid meer is voor de Wet werken naar vermogen''. Maar volgens haar moeten de plannen van De Krom nu helemaal van tafel.

Zij vindt het niet kunnen als ''een soort gelegenheidscoalitie met nieuwe bezuinigingen komt, die maar een houdbaarheidsdatum hebben tot aan de verkiezingen van 12 september''. Zij noemt dat sollen met kwetsbare mensen die afhankelijk zijn van bijstand of sociale werkplaats.

PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer zegt dat het goed nieuws lijkt dat de bezuiniging van de baan is, maar ze wil van De Krom wel precies weten hoe het zit. ''De bezuiniging is volgend jaar meer dan het dubbele van de 100 miljoen. We willen niet dat dit bedrag elders op de begroting van Sociale Zaken moet worden opgehoest, waardoor anderen de dupe zijn.''

FNV

Abvakabo FNV heeft verheugd op het nieuws gereageerd. "Onze acties van de afgelopen tijd hebben er mede toe bijgedragen dat er geen meerderheid in de Kamer meer is voor deze bezuinigingen."

"In deze vorm zal de Wet werken naar vermogen waarschijnlijk niet meer door de Kamer behandeld worden en dus controversieel verklaard worden", aldus Jose Meijer van Abvakabo FNV.