DEN HAAG - Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies vindt dat het door haar voorbereide boerkaverbod van tafel kan, net als het voorgestelde verbod op een dubbele nationaliteit.

Nu het kabinet is gevallen zal ze er ''geen traan om laten'' als de Tweede Kamer het PVV-plan in de prullenbak doet. ''Door de kabinetsval staat er niets meer tegenover'', zegt ze woensdag in een interview met De Volkskrant.

Spies heeft zich gemeld als kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Tot nu toe zijn vier aanmeldingen binnengekomen. Ook Sybrand van Haersma Buma, Harry Wesselink en Marcel Wintels willen de partij graag leiden.

Over de gedoogconstructie met de PVV zegt Spies: ''We hebben geprobeerd er het beste van te maken. Het bleek geen succes.''

Kiezers

Ze ziet nu des te meer reden op het CDA te stemmen voor kiezers die niet blij waren met de samenwerking met de partij van Geert Wilders. Er is volgens Spies nu ''een ander verhaal te vertellen'' dan bij de verkiezingen van 2010, toen veel CDA-stemmers afhaakten omdat ze geen vertrouwen hadden in de partijkoers.

Toekomstige samenwerking met de PVV sluit Spies desondanks niet uit. ''Het is onverstandig voor de verkiezingen een partij uit te sluiten, dan neem je kiezers niet serieus.

Het lijkt me onwaarschijnlijk dat we daarmee gaan regeren. Ik hoop dat steeds minder kiezers vertrouwen hebben in Wilders. We hebben nu een Wilders met slappe knieën gezien die wegrende toen het erom ging.''