DEN HAAG - Het kabinet en het Koninklijk Huis gaan niet naar EK-voetbalwedstrijden in Oekraïne als de rechtsstaat in dat land de komende tijd niet zichtbaar verbetert.

Dat geldt in het bijzonder voor de behandeling van de veroordeelde oud-premier Joelia Timosjenko, die in de gevangenis mishandeld zou zijn. Dat heeft minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken dinsdag bekendgemaakt.

''We proberen maximale druk uit te oefenen'', aldus Rosenthal dinsdag. ''Als de situatie rond de rechtsstaat en de behandeling van gevangenen, in het bijzonder rond Timosjenko, niet zichtbaar verbetert, dan zullen de Nederlandse regering en het Koninklijk Huis niet naar Oekraïne komen.''

Met een ''zichtbare verbetering'' doelt Rosenthal onder meer op de situatie van Timosjenko. Duitse artsen hebben geconstateerd dat haar medische behandeling onder de maat is en sterk verbeterd moet worden.

Blauwe plekken

De Oekraïense ombudsman sprak van een ''onmenselijke behandeling'' van Timosjenko. Op televisie werden beelden vertoond van Timosjenko met blauwe plekken, die het gevolg zouden zijn van mishandeling door bewakers in de gevangenis.

Nederland maakt zich net als andere EU-landen zorgen over het lot van Timosjenko en andere gevangenen. Rosenthal wil op 14 mei met zijn EU-collega's de ontwikkelingen in Oekraïne bespreken. Hij wil voor die tijd zeker niet besluiten over een boycot.

Rosenthal heeft geen contact gehad met de voetbalbond KNVB over een mogelijke boycot. ''Of het Nederlands elftal komt of niet, is niet aan de Nederlandse regering. Dat is een verantwoordelijkheid van de KNVB en de voetballerij zelf.''

Begrijpen

''Oekraïne moet nu begrijpen wat het te doen staat. De behandeling en de procesgang van Timosjenko en andere gevangenen moeten aan internationale maatstaven voldoen'', zegt de VVD-bewindsman.

Hij wil Oekraïne ook aanspreken in de Raad van Europa en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Oekraïne moet zich gevoelig tonen voor de kritiek, hoopt Rosenthal, vooral omdat het land volgend jaar het voorzitterschap van de OVSE gaat bekleden.

Lees alle twitterberichten op NUlive