DEN HAAG - De VVD ziet voorlopig geen reden voor een boycot door het Nederlands kabinet van EK-voetbalwedstrijden in Oekraïne.

De liberalen zijn het niet eens met een Kamermeerderheid van CDA, PvdA, SP en D66 die pleit voor een boycot als de mensenrechtensituatie rond de gevangen gezette oud-premier Joelia Timosjenko en andere gevangenen niet verbetert.

''De druk op Oekraïne moet op een effectieve manier worden opgevoerd, maar houdt politiek en sport zo lang mogelijk gescheiden'', zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke.

Hij vindt wel dat de EU de economische en politieke druk op Oekraïne moet opvoeren maar niet door te dreigen met een voetbalboycot.

De VVD vraagt ook opnieuw aandacht voor de veiligheid van voetbalsupporters. Ten Broeke wil een veiligheidsonderzoek. Vorige week raakten 20 mensen gewond bij vier bomaanslagen in de stad Dnjepropetrovsk.

De VVD'er pleit ervoor dat Europa zich niet uit elkaar laat spelen. ''Oekraïne gokt erop dat Europa haar niet in de steek laat, maar ze moet begrijpen dat ze zichzelf wel degelijk kan isoleren. Laten de politieke bobo’s in Europa die boodschap nu eerst maar eens scherp overbrengen. Dat ticket voor de wedstrijden kunnen ze altijd nog annuleren.''