AMSTERDAM - De PVV doet niet mee aan de informatieronde die moet leiden tot een nieuwe provinciebestuur in Limburg.

Fractievoorzitter Laurence Stassen heeft informateur Frans Wilms dinsdag laten weten dat zij 'geen enkele behoefte heeft aan een persoonlijk gesprek'. Als reden hiervoor geeft ze dat Wilms is aangesteld door het CDA, waarmee de PVV tot 20 april een college vormde.

"Gezien de door het CDA gedane uitspraken betreffende de PVV in de afgelopen weken, achten wij het niet opportuun een persoonlijk gesprek met u aan te gaan", schrijft Stassen. "Deze gehele informatieronde is een goed geregisseerd schouwspel dat, net als de val van de coalitie, geënsceneerd is door het CDA."

Het provinciebestuur kwam ten val nadat het CDA het vertrouwen in de PVV had opgezegd. De partijen kwamen met elkaar in conflict toen twee gedeputeerden van de PVV aankondigden dat ze niet bij een lunch met de Turkse president Abdullah Gül wilden zijn. Toen bleek dat ook koningin Beatrix hierbij aanwezig zou zijn veranderden ze van gedachte.

Vooropgezet spel

Volgens Stassen is sprake van 'vooropgezet spel' van het CDA. Die partij zal nu naar verwachting een college vormen met de VVD en de PvdA. Stassen noemt dit 'een schande voor de verkiezingsuitslag.

"Uit de arrogante houding van het CDA kan iedereen slechts één conclusie trekken: CDA Limburg doet het met iedereen, zolang de regenten maar op het pluche mogen blijven zitten."

De PVV verkreeg bij de Provinciale Statenverkiezingen tien zetels, evenveel als het CDA. Twee PVV-statenleden zijn inmiddels opgestapt, waardoor de partij nu even groot is als de VVD in het Limburgse parlement.