MAASTRICHT - Alle Maastrichtse coffeeshops zijn dinsdag dicht gegaan uit protest tegen de nieuwe gedoogcriteria. 

Burgemeester Onno Hoes heeft dat bekendgemaakt op een persconferentie. De burgemeester is boos op de coffeeshophouders: ''Ik had niet gedacht dat ze zo brutaal zouden zijn. Op deze manier ontwrichten zij de lokale samenleving.''

In totaal 9 van de 14 coffeeshops werden dinsdag gecontroleerd. Alleen coffeeshop Easy Going was even open en kreeg een schriftelijke waarschuwing omdat er geen ledenlijst was.

Hoes had liever gezien dat de coffeeshops ledenlijsten hadden aangelegd om zo de lokale markt van wiet te voorzien. ''Ze hadden die ledenlijst allang klaar kunnen hebben'', zei hij.

Fluitconcert

Terwijl voor het stadhuis een groot fluitconcert losbarste van boze buitenlandse coffeeshopklanten en coffeeshopwerknemers zei Hoes tijdens de persconferentie binnen dat hij het probleem niet heeft veroorzaakt. ''Maar we gaan agenten inzetten waar we overlast verwachten'', zei Hoes.

De burgemeester kondigde aan dat coffeeshop Easy Going woensdag opnieuw gecontroleerd wordt. Als die naar verwachting weer geen ledenlijst kan overleggen, krijgt de eigenaar een vooraankondiging tot sluiting.

Hoes verwacht de coffeeshop eind van de week te sluiten en denkt dat de eigenaar een kort geding aanspant. Hij hoopt op een uitspraak van de rechtbank binnen een week daarna.

Demonstratie

Honderden demonstranten tegen het nieuwe Nederlandse coffeeshopbeleid zijn dinsdagmiddag van het station naar de Markt in Maastricht gelopen. Ze riepen leuzen tegen burgemeester Hoes en de 'wietpas'. De actievoerders komen onder meer uit België en Duitsland.

Brabant

De politie heeft bij een controle van 3 van in totaal 8 coffeeshops in Breda geen overtredingen geconstateerd. De coffeeshops hebben een ledenlijst en de klanten hebben zich ingeschreven. Een woordvoerster van de politie heeft dat gemeld.

Coffeeshops in Eindhoven (14) en Helmond (1) zijn dinsdag nog niet gecontroleerd op hun ledenlijst. Een politiewoordvoerder heeft dat laten weten.

De meeste Tilburgse coffeeshops zijn dinsdag dicht gebleven uit protest tegen de scherpere gedoogcriteria. Volgens een telling van de politie waren 8 van de 11 coffeeshops de hele dag dicht.

Twee coffeeshops van The Grass Company waren wél open en zijn gecontroleerd, liet een woordvoerder weten. Woordvoerder Willem Vugs van de vereniging van Tilburgse coffeeshops verwacht dat de meeste zaken ook woensdag dicht blijven.

De woordvoerder zei dat tien extra agenten die minister Ivo Opstelten (Veiligheid) heeft toegezegd, woensdag beginnen. De politiemensen komen van het Korps landelijke politiediensten en de marechaussee. Ze gaan langs bij coffeeshops en controleren of de straathandel toeneemt door het nieuwe beleid.

Zeeland

De politie heeft in Vlissingen (drie coffeeshops) en Terneuzen (een) geen controles uitgevoerd.  Ook zijn er geen problemen gemeld bij d epolitie, aldus een woordvoerder dinsdag.

Lees ook het NU.nl-interview met minister Ivo Opstelten

Drugstoeristen demonstreren