NEDERASSELT - Nertsenhouders komen met een claim van minstens 1 miljard euro als de politiek instemt met een verbod op het houden van nertsen.  

Wim Verhagen, directeur van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders, heeft dat minister Jan Kees de Jager (Financiën) dinsdag gemeld in een brief.

Verhagen roept de partijen op het niet zover te laten komen. Hij hoopt dat politici zich realiseren dat het in de huidige slechte economische omstandigheden het allerbeste zou zijn om na jaren onzekerheid de knoop door te hakken en het wetsvoorstel voor een verbod op de nertsenhouderijderij in te trekken.

''Wij willen helemaal geen geld, wij willen gewoon doorgaan met het fokken van nertsen waarmee wij elk jaar, zonder een cent subsidie te ontvangen, 300 miljoen euro toevoegen aan de exportbalans en 50 miljoen euro aan de Nederlandse schatkist.''

Bontvelletje

De federatie vertegenwoordigt de ongeveer 170 bedrijven die aankondigen dat ze met hun claim komen zodra de Eerste Kamer het verbod goedkeurt. In 2009 besloot een meerderheid in de Tweede Kamer dat er een einde moest komen aan het houden van nertsen.

SP, PvdA, PVV, GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren (PvdD) vinden het onaanvaardbaar dat deze wilde dieren in een kooi worden gehouden enkel voor hun bontvelletje.