DEN HAAG - Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) heeft zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van het CDA bij de komende verkiezingen. 

"Met hart en ziel stel ik mij kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Met het strategisch beraad heeft het CDA een nieuwe koers bepaald. Met deze verkiezing zetten we een volgende stap", stelt Spies in een verklaring.

"Het CDA zit in mijn bloed. Juist nu wil ik niet langs de kant blijven staan. Daarbij gaat het niet alleen om de toekomst van het CDA maar ook om de toekomst van ons land. Orde op zaken stellen gaat verder dan alleen een sluitend huishoudboekje, maar ook en juist om de manier hoe we met elkaar omgaan."

Andere kandidaten zijn vooralsnog CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, Marcel Wintels, interim-manager van Amarantis, en het Nijmeegse CDA-lid Harry Wesselink.

Verkiezing

Woensdag maakte het partijbestuur bekend dat de leden de nieuwe lijsttrekker van het CDA mogen kiezen. Dat is voor het eerst, tot nu toe droeg het bestuur zelf iemand voor.

Kandidaten kunnen zich tot 4 mei aanmelden. Op 7 mei maakt een selectiecommissie de kandidaten voor de verkiezing bekend. In twee stemrondes wordt bepaald wie de nieuwe leider is, dat moet op 1 juni duidelijk zijn.

De Jager

Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) liet vorige week al weten niet beschikbaar te zijn als lijsttrekker. Ook Jan Kees de Jager (Financiën) heeft, ondanks zijn populariteit, al meerdere malen laten weten niet naar die positie te lonken.